Erbaa Coğrafi Konumu
Erbaa İlçesi Orta Karadeniz Bölgesinde Kelkit ve Tozanlı Irmaklarının birleşerek Yeşilırmak (RİS) adını aldığı, bereketli topraklar üzerinde Doğu-Batı istikametinde kurulmuş, 1111 Km’lik yüzölçümü olan şirin bir ilçedir. Coğrafi konumu 40 15 ve 40 45 enlem dairesi ile 36 15 ve 36 45 boylamları arasında bulunur. İlçe Tokat ilinin kuzeyinde olup, konumu itibariyle Karadeniz ve İç Anadolu Bölgeleri arasında bir geçiş alanıdır. Kuzeyinden Çarşamba İlçesi, güneyde Tokat ili, batı da Taşova ilçesi, doğuda Niksar ilçesi ile komşudur. Jeolojik olarak 3. Zaman yaşlıdır. Genel görünüm itibariyle kuzeyde ve güneyde yükselen dağlar, bu dağların akarsularla parçalanmasından oluşan geniş plato ve vadilerden oluşmaktadır.
Kuzeyde Canik Dağları, güneyde Sakarat-Soğalı Dağları ile çevrilidir. Canik Dağları içerisindeki Killik Tepesi 1975 metredir. Kuzey Anadolu Fay Hattı ovayı baştanbaşa kat eder. Burası 1. Derece deprem sonudur.
Erbaa, Tokat’ın en kalabalık ve güzel ilçelerinden birisidir. Bölgede nüfusun en sık olduğu alanlar özellikle sulu tarımın yapıldığı ova bölgesi ve anayol güzergâhıdır.
Erbaa, Tokat ilinin 2013 sonu itibariyle 60.742ilçe merkezi nüfusuyla birlikte bereketli ovası, konumu, iş olanakları, sanayisi ve OSB gibi önemli etkenler sayesinde göç almaya devam eden bölgenin cazibe merkezi olmuş bir ilçesidir. 2011 ADNKS sonuçlarına göre Tokat genelinde il merkezi dahil nüfusunu artıran tek yerleşim yeri olmuştur.
Bir önceki yazımız olan Erbaa Adını Nasıl Aldı başlıklı makalemizde erbaa, erbaa adı ve erbaa ovası hakkında bilgiler verilmektedir.
Bunları İncelediniz Mi?
Yorumlar