Eski Erbaa Evleri (1920-1970)
Erbaa fotoğraflarından Erbaa evlerinin genellikle iki katlı ahşap (karkas) binalardan oluştuğunu görmekteyiz. Bunların yanında tek katlı ve üç katlı binaların da olduğunu görüyoruz.
O dönemde çocuk yaşata olan Naciye Köse evlerin özelliklerini şu şekilde ifade ediyor:
“Evler genelde iki katlıydı. Yeni evimiz üç katlıydı. Avluda çamaşır yıkama yeri ve fırın vardı. Dıştan merdiveni vardı. Bodruma mağaza denirdi. İkinci kattan üçüncü kata iç merdiven vardı. Kış için odun kömürü alınırdı. Araba ile alınırdı. Kömürler Sokutaş köyünden gelirdi. İçerde iki üç adımla çıkılan selamlık yeri vardı. Etraf oradan seyredilebiliyordu. Salon büyüktü. Bizim evde yoktu. Bazı evlerde vardı.”
Şahap Ateş’te şu şekilde anlatıyor:
“Eski zenginlerin evinde mobilyalar, meyve bahçeleri, mobilyalar, çifte havuzlar, şadırvanlar, şato gibi evler. Babam merkez vaiziydi. İstanbul tahsilliydi. Tütün tüccarlığı yaptı. Bir tanıdık bizim evi görmüş, “Dolmabahçe sarayının içi gibi” demişti. Ermeni eviydi. Boy aynası vardı, Avrupa yapısıydı.”
Bir önceki yazımız olan Erbaa'nın Ekonomik Tarihi başlıklı makalemizde erbaa, erbaa da ekonomi ve erbaa ekonomisi hakkında bilgiler verilmektedir.
Bunları İncelediniz Mi?
Yorumlar
Gurur kaynayımız erbaamız